Artistiek team

De dirigent
Árpád Schermann (1958) studeerde viool bij Jan Nicolai aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en bij Jan Hulst aan het Rotterdams Conservatorium. Na voltooiing hiervan studeerde hij in Rotterdam koor- en orkestdirectie bij Arie van Beek, Barend Schuurman, David Por celijn en Kenneth Montgomery. Daarnaast studeerde hij bij Jürgen Schriefer, gedurende lange tijd de meest prominente leraar op het gebied van de ‘Schule der Stimmenthüllung’. Sinds 1982 werkt Árpád Schermann met koren en orkesten in Nederland, Duitsland, Finland, Zweden, Rusland en Zwitserland. Daarnaast dirigeerde hij ook verschillende muziekschool- en jeugdorkesten.
Op dit moment is hij vaste dirigent van het Valborg Ensemble, het Valborgkoor, Fluente Sono en het Valborgkoor Internationaal. Hiernaast is hij vaste gastdirigent van het Incanto Koor in Zwitserland. Ook geeft hij cursussen koordirectie.

De solisten

De sopraansolo zal worden gezongen door Irene Verburg. Irene Verburg, sopraan, studeerde klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Ze was, na het behalen van haar Master diploma, winnares van de prestigieuze talentenbeurs van het ministerie van OC&W. Hiermee kon ze haar zangstudie in New York voortzetten bij de gerenommeerde zangcoach Patricia McCaffrey. Andere prijzen en talloze beurzen bevatten o.a het Stipendium voor de Bayreuther Festspiele; toegekend door het Wagnergenootschap Nederland. Ze nam deel aan de Wagner Academy, november 2013, International Vocal Competition `s-Hertogenbosch. Irene volgde lessen bij o.m Margreet Honig, Meinard Kraak, Ira Siff en ademspecialiste Anna Sims. Daarnaast trad ze op in vele masterclasses, zoals bij Gabriel Bacquier, Irwin Gage, Siegfried Jerusalem en Cristina Deutekom. Haar repertoire omvat oa Contessa in Le Nozze di Figaro (Mozart), de titelrol in Suor Angelica (Puccini), Marschallin in Rosenkavalier (Strauss), Agathe in Der Freischütz (Von Weber), Dritte Norn (Wagner), Le prince Charmant in Cendrillon, (Massenet), Dido in Dido and Aeneas (Purcell). Optredens in operaproducties en concerten brachten haar, buiten Nederland, naar Frankrijk, Italië, Amerika, Israël en Duitsland. Naast opera trad ze op in talloze concerten en liedrecitals en heeft een omvangrijk repertoire opgebouwd. Onder leiding van Jac van Steen zong ze de Vier letzte Lieder van Richard Strauss. Ze maakt zich daarnaast sterk om het minder bekende repertoire onder de aandacht te brengen, zoals liederen van Nikolaj Medtner, Joaquin Nin en Henriëtte Bosmans. Ze trad veelvuldig op als solist in oratoria, zoals Petite Messe Solennelle (Rossini), Elias (Mendelssohn), Requiem (Brahms, Duruflé, Mozart) en Le Roi David (Honegger).Ze trad op als soliste tijdens de Nederlandse première van Sinfonie der Lieder van Johan de Meij. Dit concert werd vastgelegd op cd, welke onlangs een lovende recensie ontving in de Duitse pers. Irene werkte samen met internationale dirigenten, en is momenteel de Protégé van Russische Maestro Vladimir Jurowski, Principal Conductor, London Philharmonic Orchestra en Music Director Glyndebourne Festival Opera 2001 – 2013. Ze richtte een kamermuziek ensemble op: DUTCHmusicians. Dit ensemble voert voornamelijk speciaal voor het ensemble gearrangeerde orkestliederen in kleine, wisselende bezetting uit. Ze traden op o.m. in de Oosterpoort, Paleis Soestdijk en Vredenburg. Irene Verburg werkt daarnaast veelvuldig als vocal coach voor het Nationale Kinderkoor en het Nationaal Jeugdkoor van Vocaal Talent Nederland. Ook dirigeert Irene momenteel het Nationaal Jongenskoor. Ze bereidt in die rol concertproducties voor, in samenwerking met gerenommeerde internationale dirigenten als Maris Janssons, Markus Stenz en Philippe Herreweghe.

 

Christiaan Boele zal de andere solo voor zijn rekening nemen. Christiaan Boele is ruim 40 jaar werkzaam binnen de Schule der Stimmenthüllung. Na zijn studie trompet aan conservatoria in Nederland en Bonn heeft hij zang gestudeerd bij Jürgen Schriefer, die na het overlijden van mevrouw Werbeck in belangrijke mate heeft bijgedragen aan de verspreiding van de “Schule der Stimmenthüllung”. Hij rondde zijn studie aan de Folkwang Hochschule te Essen (Duitsland) af. Momenteel is hij werkzaam als zangdocent en geeft regelmatig concerten en zangcursussen in verschillende Europese landen, in Noord-Amerika en Canada en Azië.

 

 

Scroll naar boven